ZAKLJUČEK PROJEKTA “PRAVLJIČNI PALČEK”

Bralec (Zvezdana Majhen)

Mišek se uči brati,

joj, koliko črk mora poznati.

 

Ker ni bralec prve lige,

rad prebira takšne knjige,

ki imajo dosti slik,

črtic, vejic ali pik.

 

V vrtcu Trzin že nekaj let vodimo projekt družinskega branja, Pravljični palček. Z njim družine seznanjamo in spodbujamo, da je branje že v predšolskem obdobju ključno za otrokov jezikovni, intelektualni, čustveni in spoznavni razvoj. Glavni namen tega projekta je spodbujanje staršev, da berejo svojim otrokom, oni pa potem pravljice in pesmice povedo ostalim otrokom in vzgojiteljicam v vrtcu.

Ko starši berejo otrokom, to odločilno vpliva na kasnejše otrokovo učenje branja in razvoj njegove bralne pismenosti. Branje je tudi vir skupnega preživljanja časa družine. Otrok se počuti varnega, zadovoljnega, stkejo se vezi med staršem in otrokom.

Otroci z branjem oz. poslušanjem knjižnega jezika bogatijo svoj besedni zaklad, spoznavajo črke, glasove, svoja čustva, razvijajo domišljijo in širijo svoje obzorje na različnih področjih znanj.

 

Projekt Pravljični palček poteka med našim zavodom, družinami in knjižnico Domžale, v oddelkih otrok v vrtcu, kjer so starejši otroci, stari 4 – 6 let, letos v treh skupinah: Veverice, Metulji in Sovice. Kljub zapletom zaradi korona virusne epidemije, smo projekt uspeli zaključiti. Otroci so pridobili veliko samostojnosti, samozavesti in pozitivnih izkušenj v pripovedovanju, poslušanju in strpnosti, predvsem pa so uživali ob prebiranju in podoživljanju vsebine čudovitih zgodb in pesmi, skupaj z vzgojiteljicami in njihovimi starši.

Otroci so izdelali krasne likovne izdelke, knjižnica Domžale pa je pripravila razstavo teh izdelkov, ki je bila na ogled na oddelku za otroke in mladino v knjižnici. Razstavo si je mogoče ogledati tudi v e-obliki, preko spletne strani knjižnice Domžale.

Vsaka sodelujoča skupina je prejela darilni paket, v katerem so bralna priznanja Pravljičnega palčka in baloni za vsakega sodelujočega otroka ter slikanica Mišja abeceda (avtorice Tatjane Pregl Kobe). Še enkrat čestitamo otrokom in staršem za vloženi trud.

 

Zapisala vodja projekta Pravljični palček

Saša Dolar

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja