Z igro do prvih turističnih korakov – Otroške kulinarične coprnije

Naš vrtec že vrsto let sodeluje v projektu Turistične zveze Slovenije z naslovom Z igro do prvih turističnih korakov. Letos je bila rdeča nit projekta lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom, s podnaslovom Otroške kulinarične coprnije. V sklopu projekta smo se osredotočili na pridelavo in uživanje hrane, spoznavali lokalne sestavine, iskali tradicionalne recepte ter se učili o zmanjšanju količine odpadne hrane. Otroci so skozi različne aktivnosti spoznavali svoj kraj Trzin, razvijali spretnosti in primeren odnos do dela.

V okviru projekta so otroci spoznavali različne tehnične pripomočke, kot so valjar, tehtnica, lij, cedilo, strojček za rezance in palični mešalnik. Te pripomočke so tudi spretno uporabili pri pripravi jedi. Spoznavali so lokalne sestavine, seznanjali se s tradicionalnimi in lokalnimi kulinaričnimi praksami, ter preko degustacij raziskovali različne jedi. Poleg tega so spoznavali, prepoznavali in nabirali različna zelišča ter se pogovarjali o njihovi namembnosti in uporabnosti.

Projekt se je zaključil z odprtjem razstave z naslovom Otroške kulinarične coprnije. Otroci in vzgojitelji so v telovadnici vrtca pripravili kratek kulturni program, kjer je vsaka skupina predstavila dve točki. Na koncu so obiskovalce razveselili še plesalci Folklorne skupine Trzinka. V galeriji so si lahko obiskovalci ogledali razstavo s foto utrinki in degustirali različne jedi ter napitke. Prav tako so se lahko naučili več o zeliščih in rastlinah za različne bolezni.

Domači jušni rezanci, trzinski bezgov sirup, spomladanski široki rezanci s koprivami, Hribarjeva grmada, grajski zeliščni čaj citronske melise, sirup smrekovih vršičkov, gibanica, jabolčni krhlji, hruškini krhlji, med z ingverjem in limono, zeliščni čaj,  rožmarinova sol, pecivo s pehtranom in skuto, sivkin sirup pa je le nekaj coprnij izpod rok naših otrok.

Knjiga vtisov je bila polna pohval. Hvala vsem obiskovalcem in seveda plesalcem Folklorne skupine Trzinka za njihovo pripravljenost in popestritev kulturnega programa. Naši otroci so skozi ta projekt pridobili neprecenljive izkušnje, znanja in spretnosti, ki jih bodo spremljale še dolgo časa.

 

Pripravila: Tina Lampreht

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja