Pojav uši

Spoštovani starši!

Na naši šoli/vrtcu se občasno pojavijo naglavne uši, ki lahko povzročajo tudi zdravstvene težave. Zavedamo se, da je zatiranje nadležnih zajedavcev trdovratno opravilo, saj je ciklus njihovega razmnoževanja zelo kratek (le 5 do 10 dni). Najpogosteje se naselijo na lasiščih predšolskih in šolskih otrok, in sicer za ušesi in na tilniku, raje na čistem kot umazanem lasišču. Hranijo se s krvjo okužene osebe, ob tem pa nastajajo drobne ranice, ki lahko močno srbijo. Posledice praskanja so lahko okužbe in krastice.

V želji, da bi se Vaš otrok, celotna družina in vsi skupaj na šoli dobro počutili, Vas prosimo za sodelovanje. Le vsi skupaj lahko s hitrimi in učinkovitimi ukrepi zatremo naglavne uši na naši šoli. Pošiljamo Vam navodila oziroma ukrepe in Vas prosimo, da jih skrbno in pravilno upoštevate.

NAVODILA IN UKREPI ZA PREPREČEVANJE IN ZATIRANJE UŠIVOSTI

• Izrednega pomena je zgodnje odkritje in uničenje jajčec in uši.

• Otroku in vsem ostalim družinskim članom je potrebno redno vsak dan pregledati lasišče.

• Omejite neposreden stik z osebo/osebami, ki ima/imajo uši.

• Ob pojavu ušivosti pri katerem od družinskih članov je potrebno pregledati lasišče vsem članom družine. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh članov družine, v kateri se je pojavila ušivost.

• Če se v Vaši družini pojavijo uši, o tem takoj obvestite šolo (lahko brez imena in priimka okuženega otroka, le z omembo razreda), da bomo lahko takoj primerno ukrepali in pravočasno zajezili nadaljnje okužbe.

• Vse predmete za higieno las (krtače, glavnike, sponke, naglavne obroče) in igrače morate oprati v vroči vodi (perite jih najmanj 10 minut pri vsaj 60 stopinj C). Ne pozabite oprati tudi kap, rutic in drugih pokrival ter naglavnih trakov.

• Oblačila, spodnje perilo, posteljnino, prevleke za odeje, vzglavnike in okrasne blazine … je potrebno oprati pri najvišji dovoljeni temperaturi, in sicer pri 95 stopinj C. Vse oprano nato še prelikajte!

• Obleke in predmete, ki se ne smejo prati, zavrzite ali pa jih vsaj za 14 dni nepredušno zaprite v plastično vrečko; še najbolje je, da jih za nekaj ur globoko zamrznete.

• Stole s tekstilno oblogo, fotelje, kavče, posteljne vložke ter drugo oblazinjeno pohištvo in dele pohištva, različne prevleke pa tudi avtomobilske sedeže je potrebno očistiti s sesalnikom, vrečko od sesalnika pa po končanem postopku sežgati.

• Sredstva za zatiranje uši kupite v lekarni, kjer vam bodo odgovorili na vaša vprašanja o uporabi vseh snovi, ki so trenutno na voljo.