IZLET NA RANČ KAJA IN GROM

V sredo, 8. 6. 2022, so se otroci iz vrtca Palčica – Ptički, Sovice in Čmrlji, z vzgojiteljicami podali na celodnevni izlet na ranč Kaja in Grom v Vojnik. Z otroki smo se že v vrtcu pogovarjali, kaj pomeni beseda ranč. Povedali so, da so tam konji.

Ob prihodu na ranč nas je lepo pozdravila Manca, lastnica ranča. Povedala nam je nekaj osnovnih informacij in skrivnosti o konjih. Izvedeli smo, kako se moramo obnašati v njihovi družbi, da se prehranjujejo s senom in travo, radi pa se posladkajo z jabolki. Zanimiva nam je bila informacija, da konji ponoči bolje vidijo od nas. Manca nam je še povedala, da se konju nikoli ne smemo približati od zadaj in da lahko začuti naš strah. Ob njem ne smemo delati nepredvidljivih hitrih gibov in da si prav tako kot ljudje zasluži nežno besedo in roko. Konji večinoma čez dan stojijo in tudi dremajo stoje. Ko prha, pomeni, da si čisti nos in nas tako pozdravi, češ: »Zdravo, si prišel k meni?« Takrat dvigne glavo in našpiči ušesa.

Po kratkem odmoru smo si ogledali okolico ranča, konjušnico in bokse, kjer so konji nastanjeni. Tam smo videli ponije in svinji, iz ozadja so rezgetali konji. Otroci so komaj čakali, da jih bodo lahko jahali. Vsak je imel priložnost kobilo pobožati in pocrkljati. Naučili so se pravilnega bontona ob konju, nato so si nadeli čelade in se preizkusili v jezdenju po mini poligonu, v spremstvu vodnice Janje. Nekateri so se izkazali za prave talente!

Kasneje smo se sprehodili do vseh živali, ki jih imajo na posestvu ter nahranili konje, račke in piščančke. Po kosilu se je ena skupina podala v deželo palčkov, drugi pa so se pomerili v lokostrelstvu, in kasneje so se zamenjali.

Naš izlet se je zaključil in dan smo preživeli v konjski družbi. Postali smo konjarji za en dan, naučili smo se veliko novega in se imeli lepo.

Zapisala Saša Dolar 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja