PROJEKT DRUŽINSKEGA BRANJA “PRAVLJIČNI PALČEK”

Čas hitro teče in že smo na koncu šolskega leta, ko se je zaključil projekt Pravljični palček. To je projekt družinskega branja, ki ga organizira Knjižnica Domžale v povezavi z našim vrtcem in družinami. Traja od oktobra do februarja. Knjižnica je pripravila seznam priporočenih knjig, otroci pa so v vrtcu v sproščenem pogovoru predstavili eno ljudsko in dve avtorski pravljici in se naučili eno pesmico. Namesto avtorske pravljice so si lahko izbrali poučno knjigo in pripovedovali o njeni vsebini.

Namen projekta je, da vzgojitelji spodbudimo starše, da berejo svojim otrokom. Zgodnje branje je zelo pomembno, saj starši otroka že v predbralnem obdobju navajajo na knjigo. Ob branju se stkejo intimne in močne vezi med otrokom in odraslim. Branje otrokom odpira vrata v svet domišljije, čustev in zabave, razvija verbalne sposobnosti in zbranost. Pomembno je za osebnostno rast in boljše razumevanje sebe in sveta okoli nas. Najpomembnejše je spodbudno okolje, zato morajo biti bralni kotički in skupni bralni trenutki prijetni, sproščujoči in nekaj posebnega za otroka. 

V projektu Pravljični palček je letos sodelovalo pet skupin in obeh enot našega vrtca: Veverice in medvedki iz Enote žabica ter Ptički, Sovice in Čmrlji iz Enote Palčica. projekt je zaključilo skupaj 75 otrok. Otroci so razvijali svoj govor in premagovali strah pred nastopanjem pred ostalimi otroki. V vrtec so sami prinašali knjige, ki so jim bile zanimive in simpatične. Seveda pa so bili nagrajeni še z bralnim priznanjem in majhnim darilcem – tatuji (želvica Živa). V darilnem paketu je bila tudi slikanica avtorice Gaje Kos z naslovom Ne pozabi na naslov, katero smo vzgojitelj prebrali otrokom. Sodelujoče skupine so ustvarile likovne izdelke, ki so bili razstavljeni na panojih v knjižnici Domžale, v mesecu aprilu in maju. 

Čestitke mladim bralcem!

Saša Dolar,  vodja projekta Pravljični palček

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja