40 LET VRTCA ŽABICA

Naš vrtec (Gašper Ogorelec)

Hišica polna je otroškega smeha,

 saj živ žav tu se nikoli ne neha.

Čeprav majhni so še, to niso palčki, pač pa trzinskega vrtca so malčki.

Zjutraj jih vanj pospremijo očki in mamice, pa včasih še bratci, sestrice, dedki in babice:

Vsak dan se otroci igrajo in klepetajo, rišejo, plešejo ter ob zabavnih pesmicah hihitajo:

ringa raja, vija vaja, avto trobi, kuža laja, žaba rega, slepa miš, rompompom – ti loviš!

V ponedeljek jih čaka lutkovna predstava, v torek rojstnodnevna zabava,

v sredo spoznavajo promet, četrtek je pravšnji za izlet.

V petek pa, jasno, ponovijo, kar se med tednom naučijo!

A našemu vrtcu je dolgčas brez otroškega veselja, zato hitro mineta sobota, nedelja.

Vse letne čase in vsak ponedeljek znova nas pričaka odprtih vrat in nasmejan ter nam zaželi: »Otroci, dober dan!«

 

  Komaj smo dobro praznovali tri desetletja organiziranega predšolskega varstva v Trzinu in z njimi dobili sodoben vrtec, že je tu nova okrogla obletnica, ki jo velja primerno obeležiti ter proslaviti.

Žal nam je, ker zaradi situacije s korona virusom, nismo uspeli praznovati tako, kot smo si zamislili; vsi skupaj, na prireditvi s starši, otroki, zaposlenimi, s povabljenci …

Deset let je res minilo kot bi mignil, naš vrtec pa je še vedno poln prijetnih zgodb, stkanih iz vsakodnevnih prijetnih utrinkov, nepozabnih doživetij ter iskric v otroških očeh. In če smo ob 30-letnici vrtca izdali zanimivo publikacijo o zgodovini predšolskega varstva v naši občini, razmišljanjih in zabavnih spominih na »vrtčevske dni« otrok, staršev ter zaposlenih, pa smo se tokrat četrto desetletje našega in vašega vrtca odločili popestriti kar s čisto pravo pravljico.

                                                                                                                                                                            

Strokovni delavci smo v ta namen spisali besedilo slikanice »Žabica Živa išče zelene prijatelje«, otroci starejših skupin pa so prispevali čudovite ilustracije. Slikanico so za spomin prejeli vsi otroci, ki so bili v tem šolskem letu vključeni v naš vrtec. Naš vrtec je ime »Žabica« dobil po zelenih regajočih prebivalkah Mlak, močvirnatega predela Trzina, v zgodbici pa smo prepletli čudovito naravo našega kraja z živalicami, ki jih z otroki vsakodnevno srečujemo na sprehodih.

V vrtcu smo obletnico praznovali od 14. do 18. junija; v tem tednu so po posameznih oddelkih potekali pestri dogodki in zanimive vsebine, tako da smo vsi skupaj, z otroki začutili praznično vzdušje. V vrtcu se je veliko prepevalo in rajalo, vsaka skupina je pripravila svoj tematski sklop na temo praznovanja. Poskrbeli smo za praznično okrasitev obeh enot vrtca; z žabicami v različnih tehnikah, smo okrasili igralnice, garderobe, vhode in večnamenske prostore. Tudi v šolski kuhinji, kjer vsakodnevno pripravljajo obroke tudi za vrtec, so se v tem tednu posebej potrudili in nas razvajali  s praznično kulinariko. V tednu praznovanja obletnice vrtca, smo se zaposleni udeležili krajše slavnostne seje, ki smo jo imeli v vrtcu, medse smo povabili tudi župana občine Trzin, g. Petra Ložarja.

                                                                                                  

Kljub vsem ukrepom, katerim smo bili priča tudi v iztekajočem se šolskem letu, se še vedno trudimo, da otrokom zagotavljamo razvijanje vseh njihovih potencialov, preko igre in različnih dejavnosti otrokom omogočamo, da se učijo in spoznavajo svet okrog sebe, saj se ravno v najbolj zgodnjih letih življenja oblikujejo temelji za nadaljnje učenje in življenje.

V tem šolskem letu smo zaposleni, s pomočjo staršev, oblikovali tudi vizijo vrtca Žabica, ki nas bo spremljala v prihodnjih letih:

 

»Vrtec Žabica je vrtec igre in učenja,

zadovoljnih otrok in odraslih,

strpnih in iskrenih,

poštenih in zaupanja vrednih,

majhnih in velikih«.

 

V času, ko se je v vrtcu izvajalo le nujno varstvo, smo prazne stene na stopniščih polepšali s pred leti podarjenimi ilustracijami znane trzinske slikarke Polone Lovšin, za kar se ji še enkrat najlepše zahvaljujemo.

Kot nam sporočajo verzi uvodne pesmice: vrtec niso samo stene in hodniki – življenje mu vdahnemo prav vsi, ki v njem preživljamo svoj čas ter bogatimo drug drugega z dobro voljo, srčnostjo ter sončnimi žarki!

Veselimo se novih, skupnih zanimivih dni, mesecev, let v našem vrtcu in s ponosom kličemo: » V vrtcu Žabica nam je lepo!«

Hvala vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali soustvarjati uspešno štiridesetletno zgodbo vrtca Žabica.

 

Besedilo pripravili:

Vanja Pančur, Gašper Ogorelec, Jana Grabnar

 

Fotografije:

Mirjana Flajšaker, Jana Grabnar

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja