OBISK ŽIVALSKEGA VRTA V LJUBLJANI

V sredo, 6. 4. 2022 so se otroci iz vrtca Palčica – Ptički, Sovice in Čmrlji, z avtobusom odpeljali v živalski vrt v Ljubljano. Že to, da smo se peljali z avtobusom, je bilo otrokom silno všeč, še bolj pa so se veselili, da bodo videli živali. Hiteli so pripovedovat, koga vse bodo videli, od medveda, slona, tudi leva so omenili.

Pri vhodu živalskega vrta so nas pričakale vodičke, ki so z vsako skupino šle na voden ogled. Eni skupini so predstavile tenreka (žival, podobna ježu, a manjša) in mlečno kačo, drugi činčilo in pitona, tretja skupina pa si je ogledala poleg činčile tudi sivega ameriškega goža, kateremu tudi rečemo koruzna kača. Vsi otroci, če so želeli, so lahko te živali pobožali, se jih dotaknili in prijeli. Vodičke so lepo poslušali in odgovarjali na njihova zastavljena vprašanja.

Nato smo nas vodičke popeljale po živalskem vrtu pogledat naslednje živali: nasmejali smo se opicam sajmirom, ki so podobne opici Ficku od Pike Nogavičke, videli smo pasavca, ovce in koze, tudi geparda. Alpake s smešnimi frizurami so kar pljuvale naokoli. Šimpanzi so nam pokazali svojega mladička, starega eno leto, zarjovel nam je medved. Slonica Ganga, ki se je ravno hranila s senom, nas je bila zelo vesela, medtem, ko se je sibirski tiger počasi sprehajal po svojem teritoriju. Z navdušenjem smo gledali leoparda, grbasto kamelo in zebre. Pri vsaki od teh živali smo se ustavili in veliko novega izvedeli.

Ko smo se poslovili in se zahvalili vodičkam, smo si še sami ogledali dolgonogo žirafo in antilope. Mačje pande so leno spale na vejah in molile vse štiri od sebe. Na eni nogi sta stali bela štorklja in njena sorodnica čaplja, nedaleč stran pa počivala dva črna laboda. Videli smo različne papige, od nimfe, kakaduja, vse do rumenoprse are. Bile so tako glasne, da so se verjetno kregale ali pa razpravljale o kaki pomembni zadevi. Želve so se sončile ob robu ribnika, kenguruji pa so nas radovedno opazovali, češ, kaj nas tako gledate. Od daleč smo videli ježevca, rožnati pelikani so raztegovali usta, kot bi nas hoteli pojesti. Skozi šipo smo opazovali dva leva, indijskega in afriškega. Smo se ju kar malce ustrašili. Morska leva sta nam priredila pravo pravcato cirkuško predstavo s svojimi akrobacijami in skoki v vodo. Za konec so nas z zanimanjem opazovale male surikate. In veste kaj, te so tako skrbne mamice, da so svoje, komaj dva dni stare mladičke, kar skrivale pred nami.

Otrokom je bilo zelo všeč na ogledu živalskega vrta. Prav veselili so se, kaj bodo doma staršem povedali, koga vse smo videli. Zadovoljni, utrujeni, predvsem pa navdušeni od čudovitega izleta smo se odpravili nazaj v vrtec.

Zapisala Saša Dolar

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja