Virusna obolenja

Datum: 4. 1. 2013

NAVODILA ZA PREPREČEVANJE VIRUSNIH OBOLENJ PRI PREDŠOLSKIH OTROCIH

Glede na novice iz medijev o povečanem številu obolelih otrok z virusnimi obolenji, kot sta bronhiolitis in adenovirus, smo v okviru Skupnosti vrtcev Slovenije in vsebine dela Aktiva OPZHR pripravili enotna navodila o ravnanju v izrednem stanju. Virusna obolenja se pogosto širijo v obliki epidemije v zimskih mesecih, največ od januarja do marca. Potek bolezni je odvisen od imunskega stanja otroka, od prehranjenosti in od številnih drugih dejavnikov, pa tudi od lastnosti samega virusa. Največkrat se otrok okuži od starejših sorojencev ali drugih otrok in odraslih, ki imajo bolezenske znake podobne prehladu ali so celo brez njih. Virusi se prenašajo kapljično z izločki dihal ali slino (kašljanje, kihanje) in preko rok (na rokah prehlajenega človeka je vedno zelo veliko število virusov) in tudi z vodo. Za otroka je nevaren stik z okuženo igračo ali rokovanje z obolelim vrstnikom. Vzrok okužbe je lahko tudi nenatančno umivanje rok in nepravilno ravnanje s plenicami. Bistvenega pomena za preprečevanje obolevnosti otrok so ravnanja staršev in njihovo sodelovanje z nami ter preventivne dejavnosti in ukrepi, ki jih izvaja vrtec. Pri preprečevanju okužbe dihal in drugih virusnih obolenjih v vrtcu izvajamo sledeče ukrepe:

1. Temeljito in pogostejše umivanje rok z milom in tekočo vodo osebja in otrok.

2. Spremljanje otrok v sanitarije (uporaba stranišča, toaletnega papirja, umivanje rok, papirnate brisače).

3. Poučevanje otrok o pravilnem kašljanju in kihanju.

4. Pogostejše mokro brisanje vseh površin, ki so v dosegu otrok – mize, police, kljuke, stikala.

5. Pogostejše prezračevanje prostorov (igralnica, garderobe in sanitarije).

6. Ne glede na vremenske razmere več dejavnosti na prostem.

7. Manj pogosta druženja z vrstniki iz sosednjih igralnic ali enot vrtca.

8. Pogostejše pranje, čiščenje igrač.

9. Pogostejša zamenjava posteljnega perila.

10. Začasna odstranitev igrač, ki niso pralne – mehke, lesene.

11. Začasna prekinitev izvajanja zobne higiene.

12. Večja razdalja med ležalniki ali uporaba obratnih položajev otrok ( glava-noge ob počitku).

13. Zagotavljanje in spodbujanje zadostnega pitja tekočin.

14. Hitra reakcija in obveščanje staršev o pojavu bolezenskih znakov pri otroku.

15. Sprejemanje le zdravih otrok v vrtec.

Velja pa ob tem pomisliti tudi na ravnanja staršev, s katerimi nam lahko pomagajo pri preprečevanju pojava virusnih nalezljivih bolezni: 1. Obveščanje vrtca ob vsakem sumu pojava bolezni pri otroku. 2. Otrok se lahko po prebolelem obolenju vrne v vrtec šele takrat, ko je popolnoma zdrav. 3. Zdravniki svetujejo, da v primeru, če je doma dojenček, ki je mlajši od 6 mesecev in ima v vrtcu starejšega sorojenca, naj starši le-tega začasno vzamejo iz vrtca, ker lahko prinese domov okužbo. 4. Odsvetuje se tudi obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi.

NEKAJ PODATKOV O AKTUALNIH OBOLENJIH ADENOVIRUSI najpogosteje povzročajo okužbe dihal (kašelj, pljučnice, vnetje žrela), okužbe prebavil (gastroenteritis) in okužbe oči (konjuktivitis). Okužbe so najpogostejše pri otrocih. Pojavljajo se lahko v katerem koli letnem času, vendar so težave z dihali najpogostejše pozimi, spomladi in zgodaj poleti. Klinična slika okužbe z adenovirusi je podobna gripi in drugim virusnim okužbam dihal. Pri otrocih poteka bolezen običajno v blagi obliki z vročino, nahodom, vnetjem očesnih veznic, bolečinami v žrelu in kašljem. Na nebnicah se lahko pojavijo spremembe, ki so podobne tistim pri bakterijski angini, ali pa se razvije še vnetje srednjega ušesa. Okužba spodnjih dihal se kaže kot bronhiolitis, laringitis ali pljučnica. Ena izmed vrst adenovirusa povzroča tudi suh, dražeč kašelj, podoben oslovskemu. Če prizadenejo prebavila, ima bolnik poleg driske lahko trebušne krče, vročino, glavobol, celo bruha. Povzročajo tudi vnetje mehurja. Bolniki z adenovirusom so kužni dva dni pred začetkom bolezni in še osem dni po tem, ko težav nimajo več. Za adenovirusne okužbe ni specifičnega zdravljenja. Pri BRONHIOLOTISU gre za obolenje spodnjih dihal, ki se lahko zaplete pri dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki že imajo bolezni dihal oziroma srca. Prva znaka okužbe sta izcedek iz nosu in vnetje žrela. Čez 1-3 dni se pojavijo kihanje, kašelj in nekoliko povišana temperatura, kmalu zatem se sliši hropenje. Včasih pride tudi do vnetja srednjega ušesa. Bolezen v nekaj dneh mine. Pripravila: Petra Lozinšek Božena Bratuž Predsednica republiškega aktiva OPZHR Predsednica SVS