Arhiv ZAJČKI 2014-2015

V letošnjem šolskem letu 2014/2015 je skupina Zajčki izvajala dejavnosti v okviru treh projektov, v katere smo bili vključeni:

Zdravje v vrtcu,

Mali sonček,

Varno s soncem.

vzgojiteljici Tjaša Kadivec in Sonja Matjažič

ZAKLJUČEK

Konec maja, 27. 5. 2 015, smo imeli zaključek skupine. Zbrali smo se na vrtčevskem igrišču, kjer smo se najprej dodobra najedli čevapčičev, za povrhu pa se še posladkali s pecivi, ki so jih prostovoljno napekle mamice. Otroci so odigrali dramatizacijo Pod medvedovim dežnikom (avtorica S. Makarovič) in zapeli pesem Gradim prijateljstvo (ponarodela). Starši so žareli od ponosa, otroci pa so neskončno uživali v predstavi.

Še enkrat velja zahvala staršem, ki so organizirali  zaključni piknik.

Vzgojiteljici Tjaša in Sonja

IMG_7288 IMG_7290 IMG_7296

IZLET ZAJČKOV – CILJ: GRAD JABLE

V sredo, 6. 5. 2015, smo se takoj po zajtrku odpravili na izlet. Naš cilj je bil grad Jable. Med potjo smo imeli ves čas kaj za videti, peli smo si pesmice in si imeli veliko za povedati. Tako nam je čas hitro minil in smo včasih kar pozabili, da hodimo že kar lep čas. Ko so otroci zagledali grad, so bili tako veseli, da so kar zavriskali: “Jupi-jej! Juhuhu! Zmagal smo!”  Ker je bilo odprto, smo si ogledali grajsko dvorišče, tam od veselja zaplesali Ringa raja, nato pa smo se okrepčali z zasluženo malico in vodo. Bil je lep, sončen dan, zato smo vreme izkoristili za izlet in tega smo zapisali v knjižice projekta Mali sonček, prav tako pa naredili nekaj koristnega za naše zdravje (Zdravje v vrtcu).

WP_20150506_001 WP_20150506_005 WP_20150506_004 WP_20150506_003 WP_20150506_002

IGRE BREZ MEJA

Na sončno sredo, 22. 4. 2015, so se na vrtčevski ploščadi odvijale Igre brez meja skupine Zajčki. Otroci so se skupaj s starši, bratci in sestricami pomerili v različnih gibalnih nalogah. Pri zadnji tekmovalni nalogi, vlečenju vrvi, so otroci skupaj z vzgojiteljicama premagali  starše in veselje je bilo nepopisno. Preživeli smo lepo in družabno popoldne, hkrati pa uresničili eno od nalog za projekt Mali sonček, z gibanjem pa krepili naše zdravje (projekt Zdravje v vrtcu).

IMG_1938 IMG_2855 IMG_2856 IMG_2858 IMG_2866 WP_20150422_004WP_20150422_001 IMG_2860

PIRHI

Pri Zajčkih smo se barvanja jajc letos lotili na malo drugačen način. Uporabili smo kar plastična jajčka, ki smo jih pomočili v posebne barve, ki so se med seboj prelivale.

WP_20150403_001

Od doma smo prinesli naše pirhe in želeli narediti razstavo pirhov narejenih z različnimi tehnikami. Ojoj! Vsa jajčka so izginila! Z nami se je malo pošalil velikonočni zajec, saj se je želel z nami igrati velikonočne jajčne skrivalnice. Pri iskanju pirhov smo bili nadvse uspešni. Poglejte na fotografiji, kako smo bili veseli, ko smo vse našli in jih razstavili.

WP_20150407_002

OBISK

V petek, 27. 3. 2015,  smo imeli posebno doživljajsko dopoldne, saj sta nas obiskala g. in ga. Panič (dedi Bine in babi Eva, kot pravi naša deklica, vnukinja). Gospod nam je popestril in polepšal dan z igranjem na harmoniko. Skupaj smo prepevali otroške in ljudske pesmi, se pošteno nasmejali in uživali v plesu. Kdor je želel, pa je lahko tudi poizkusil igrati na harmoniko. Podučili smo se tudi o tem, kako harmonika sploh deluje in kako se oglaša, ko pritisnemo tipko ali basovski gumb.

Zelo smo uživali, zato bi se rada še enkrat zahvalila v imenu naše skupine ge. Tanji Kovačič, ki nam je posredno pomagala pri tem dogodku.

IMG_2784_obisk1 IMG_2785_obisk2 IMG_2791_obisk3 IMG_2802_obisk4 IMG_2803_obisk5 IMG_2810_obisk6 IMG_2811_obisk7

   ZIMSKO VESELJE

Veseli in srečni smo bili, ker nam je narava podarila sneg, zato smo ga dobro izkoristili. Dejavnosti so bile izvedene tudi za projekta Mali sonček in Zdravje v vrtcu. Najprej smo se morali obleči v zimska oblačila v pravem zaporedju, nato pa smo lahko neizmerno uživali v zimskih radostih: se kepali, delali »angelčke«, se kotalili po hribu, ogledovali sledi v snegu, se dričali po hribu s plastičnimi lopatkami, lovili snežinke, izdelali snežaka. Našo in sosednjo skupino Polžki je obiskala babica Zima in otrokom podarila bele srajčke, ki so jih po lastnih željah porisali ali pobarvali. Med opazovanjem postopnega spreminjanja narave (taljenje snega) smo se pripravljali na odganjanje zime tako, da smo okrasili klobučke iz filca, si jih nadeli na glave ter oblekli srajčke. Na pustni torek smo se oblekli v maškare, rajali v avli z ostalimi skupinami in pregnali zimo.

IMG_2684 IMG_2688 IMG_2689 IMG_2700 IMG_2704 IMG_2710   IMG_2719 IMG_2725

IMG_2731

VESELI DECEMBER PRI ZAJČKIH

December smo začeli z razmišljanjem, kaj si želimo, in napisali pisma vsem dobrim možem. V prvem tednu smo okrasili igralnico in vrtec. Ogledali smo si predstavo Neže Škofič Maurer z naslovom »Pravljica o novoletni jelki«, ki je bila spodbuda za izdelavo naših novoletnih smrečic. Otroci so na stožce sukanca nalepili blago in gumbe po svojih željah ter tako razvijali finomotoriko, vztrajnost, občutek za estetiko. Nanje so bili zelo ponosni. Skupaj z ostalimi skupinami smo v večnamenskem prostoru vrtca skupaj okrasili vrtčevsko novoletno smreko in skupaj rajali. V petek, 5. 12. 2014, smo imeli Miklavžev zajtrk, skupaj s skupino Polžki pa smo si spekli okusne palačinke.

veseli_december_zajcki1

veseli_december_zajcki2

V drugem tednu smo imeli glasbeno-plesni dan, kjer so otroci preizkušali različne zvoke malih ritmičnih instrumentov, zaplesali so na različno glasbo.  Na praznični poligon, kjer je bil poudarek na ravnotežju, nas je vodila zgodba o palčkih. Otroci so izdelali tudi vsak svojo lanterno s tehniko kaširanja. Stekleni kozarci za vlaganje so postali lanterne, s katerimi so si svetili na nočnem sprehodu s starši, ki je bil v sredo, 17. 12. 2014.

veseli_december_zajcki3

V decembru nas je spremljala tudi pravljica Muca Copatarica (Ela Peroci). Ob ilustracijah so otroci razvijali besedišče in samostojno pripovedovanje. Odpravili smo se tudi na sprehod, kjer so otroci pozorno opazovali hiše. Iskali smo belo hišo z rdečo streho, taka je bila namreč mucina hiša, a je žal nismo našli. Otroci so si izdelali tudi lutke na palici, motiv je bila muca Copatarica (izrezan karton v obliki muce so poljubno pobarvali in nalepili gumbe za oči, smrček pa tudi za dodatke po želji). Ogledali so si dramsko predstavo Muca Copatarica v torek, 16. 12. 2014, ki jo je zaigral kolektiv vrtca Žabica. Za piko na i pa nas je obiskala muca Copatarica v igralnici in preverila, ali so otroci pred počitkom pospravili vse čevlje in predvsem, če so lepo zložili svoje copate ob blazinah. Na otrocih je pustila zelo velik pečat, zato zdaj vestno pospravijo in zložijo svoje copate.

  Dedek Mraz nas je obiskal v torek, 16. 12. 2014, in nam prinesel nove igrače, s katerimi so se otroci z veseljem igrali.

veseli_december_zajcki4 veseli_december_zajcki5 veseli_december_zajcki6

Vsem skupinam enote Žabica smo voščili lepe in vesele praznike, prav tako tudi enoti Palčica. Tam smo zaplesali in uživali ob glasbi Ognjenih muzikantov (harmonika, kitara, bariton). Bil je čudovit praznični dan, saj smo se družili še s skupino Ptički in poslušali mini koncert na citre.

veseli_december_zajcki7   veseli_december_zajcki8

V zadnjem tednu so otroci z navdušenjem »pekli« božične piškote. Uživali so v gnetenju slanega testa ter v oblikovanju z modelčki. Zadnji dan pred božičem je bil pravljično-čaroben. Prebrali smo knjigo »Božična želja« (J. Hubery) in si skupaj z drugimi skupinami v zgornji avli ogledali božično risanko.

Naužili smo se svežega zraka in sončnih žarkov na sprehodih po okolici in v gozdu ter na terasi. Dejavnosti smo vpisali za projekt Mali sonček in Zdravje v vrtcu.

TEDEN OTROKA – “IGRAJMO SE DRUGAČE”

Dejavnosti in igra tedna otroka so temeljile na nestrukturiranem in naravnem materialu.

Pri dejavnostih in igri so otroci razvijali domišljijo, kreativnost, matematično mišljenje, finomotoriko, bolj so bila vključena tudi čutila. Iz vseh delov koruznega storža so izdelali jesensko drevo, iz škatel različnih velikosti in oblik sestavili hiše, ladje, gradove, robote ipd., ter v divji kostanj vtikali palčke, da so nastali ježki. Vse to smo razstavili na ogled v garderobo. Zabavali so se s suhim listjem (metanje v zrak, stopanje in skakanje ter hkrati iskali skrite orehe in kostanj) pa tudi z vonjanjem različih začimb in dišav. Drugi teden so nabirali listje in ga posušili ter skupaj z lubjem ustvarili jesenski gozd, ki nam krasi igralnico. Prvič so se pobližje spoznali s škarjami in strigli papir.

V torek, 7. 10. 2014, smo se s starši in otroki družili na jesenskem pikniku, kjer so sodelovali v različnih delavnicah ter se najedli dobrot.

Bilo je pestro, zanimivo, poučno, predvsem pa zabavno in prijetno. Opisane dejavnosti smo vključili tudi v projekt Zdravje v vrtcu.

IMG_2472-teden IMG_2468-teden IMG_2455-teden IMG_2465-teden IMG_2451-teden IMG_2450-teden IMG_2466-teden IMG_2473-teden IMG_2476-teden IMG_2477-teden IMG_2491-teden

Vzgojiteljica: Tjaša Kadivec

Pomočnica vzgojiteljice: Sonja Matjažič