Nacionalni mesec skupnega branja

V našem vrtcu smo se v letošnjem letu priključili evropski in vseslovenski pobudi: vzgojitelji bomo otrokom vsak dan od 8.septembra (mednarodni dan pismenosti) do 13. oktobra (zaključek Tedna otroka) petnajst minut glasno brali.

Zavedamo se, da branje odpira vrata domišljije, zboljšuje zbranost, razvija verbalne sposobnosti, zmanjšuje stres in nenazadnje tudi zabava.

Tema letošnjega Tedna otroka bo zato »Branje za znanje«, ko bodo otroci lahko vsak dan prisluhnili različnim deklamacijam in zgodbam.

Od tod smo šli še korak naprej: na jesenskem pikniku, ki bo predvidoma 22. oktobra, se bo poleg peke kostanja in cesarskega praženca dogajala tudi izmenjevalnica knjig. Otroke želimo spodbuditi, da prinesejo knjige, ki so jih že prerasli, in si izberejo knjigo po svojem okusu.

Tudi naš vsakoletni projekt Z igro do prvih turističnih korakov smo letos poimenovali »Knjige so … zaklad!« Zbrati želimo čim več starih knjig in jih ob odprtju razstave, ki bo 20. novembra, razstaviti v našem vrtcu. Zbiranju naj bi se priključili predvsem starši in otroci, ki so starejši od treh let.

To pa še ni vse! Nekateri vzgojitelji smo se letos odločili, da bomo rojstne dneve otrok praznovali tako, da v skupini še drugim otrokom preberemo njihove najljubše slikanice. Z otroki bomo zgodbo na različne načine obnovili, predvsem pa odkrivali, zakaj je slavljencu tako zelo všeč.

N. Simona Črnivec

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja